Indonesië Reizen Yogyakarta

Indonesië – Yogyakarta

We made it.

Al een jaar op voorhand hadden we ons tickets geboekt en onze reis in grote lijnen uitgestippeld. Na de drukte van Kuala Lumpur (benieuwd hoe het daar was? Lees het hier!) kwamen we aan in Yogyakarta.

Kleine rommelige luchthaven – wat een immens verschil was met de mega luchthaven van KL – was heel chaotisch om de juiste informatie te vinden. We moesten nog geld wisselen en een taxi zoeken, om zo aan ons hotel te geraken. Dit hotel hadden we via via aangeraden gekregen en was één van de mooiste die we tijdens onze reis zouden hebben.

De rit naar het hotel maakte ons direct heel duidelijk dat Indonesië totaal anders is dan Maleisië. Overal chaos en veel meer (zichtbare) armoede. Iedereen heeft ook een winkeltje voor zijn huis. Al is het om een flesje benzine te verkopen tot wat fruit dat van hun boom valt dat naast het huis staat.

Eindelijk aangekomen in het Adhistana hotel konden we onmiddellijk naar onze kamer om ons te verfrissen. Hierna gingen we op zoek naar een plek om geld in te wisselen, we hadden heel wat euro’s mee zo konden we naar een wisselbureau gaan. Deze tip hadden we meegekregen omdat we dan niet de kosten van de ATM moesten betalen. De wisselkoers zat goed en voor een 100 euro heb je ongeveer een 1.760.000 indonesische roepia. Ja je leest het goed. Een massa briefjes dus, waar je ook heel wat kan doen.

 

Een klein kostenoverzichtje hier om duidelijk te maken hoe goedkoop het daar is. Wij hebben nergens echt op budget gelet, altijd gedaan wat we op de planning hadden staan en in de restaurants gaan eten die er tof uitzagen. (dus niet altijd low budget)

Vervoer

Hier hebben we steeds taxi’s genomen van luchthaven naar hotel of een bepaalde attractie. Ook hebben we brommers gehuurd omdat wij van mening waren dat we zo meer zouden zien dan op een busje. Let wel op, enige ervaring met op een brommer rijden is een must. Het verkeer is er hectisch, en dat is zacht uitgedrukt. Wij zijn naar Borobudur en Prambanan gereden met de brommer, dit is een rit van bijna 1,5 uur met de nodige stops. Dit was één van onze mooiste ritten van onze reis. Tussen de rijstvelden door, stoppen waar je maar wil, door de bossen, langs de kleine dorpjes,…

Kosten voor 4 volle dagen: 26 euro in totaal, 13 euro pp.

Food

Het eten in Yogyakarta was spotgoedkoop en enorm lekker en goed van kwaliteit. Er waren hier bekende zaken zoals viavia, vegetarische restaurants en ook dunkin’ donuts. Alles wat je maar wil.  We kochten ook steeds flessenwater. Er zat ontbijt mee in het hotel, voor de rest gingen we altijd ergens iets eten.

Kosten voor 4 volle dagen: 134 euro in totaal, 67 euro pp.

Overnachting

Mooi hotel met ontbijt inbegrepen. Een tip, als je naar Yogyakarta gaat is het een goed idee om een hotel met zwembad te nemen. Het is er behoorlijk warm en bedrukt, het water kan je de nodige afkoeling bezorgen. Het ontbijt was in orde maar na 4 dagen vrij eentonig, maar voor 15,25 euro pppn kan je niet klagen.

Kosten voor 4 volle dagen: 122 euro in totaal, 61 euro pp. (15,25 euro per nacht inclusief ontbijt)

Bezienswaardigheden

Het voordeel is dat Yoga een mooie stad is en heel wat gratis bezienswaardigheden aanbieden.

Kosten voor 4 volle dagen: 72 euro in totaal, 36 euro pp. 

Wat zijn we allemaal gaan bezoeken? Ik heb ze hier kort opgesomd. Wij zijn ook van mening om niet teveel op voorhand in te plannen en te zien wat er allemaal te doen is die dagen zelf. Soms loop je zo iets mis, andere dagen ontdek je zo heel wat leuke zaken.

Watercastle Tamansari

Oude badplaats van de Sultan is best wel indrukwekkend. Je betaalt 15.000 roepie per persoon. Via ruïnes en ondergrondse gangen wandel je door en onder een wijk van gezellige straatjes waar restanten staan van de sultan zijn rustplaatsen. Het waterkasteel is niet heel goed onderhouden, en je hebt het ook snel gezien. Door de Portugese architectuur waan je je soms in de buurt van Marokko! Je kan dit eenvoudig combineren met Malioboro street.

Malioboro Street

De bekendste straat van Yogyakarta met een aantal hele leuke zijstraatjes. Hier kun je terecht voor allerlei typische kledingstukken, toeristische prullaria, een shopping mall en goedkope eettentjes. In de zijstraatjes vind je een aantal bars waar je terecht kunt voor een aantal ijskoude Bintangs. Voor ons was dit echter wel te druk. Het voetpad, de straten, de winkels hun gevel, alles is volledig bedekt met koopwaar… fijn om een keertje gezien te hebben, maar niets voor ons om er een hele middag te spenderen.

Borobudur

Wij zijn ’s morgens na het ontbijt met ons brommertje vertrokken aan een fantastische rit richting Borobudur. De Borobudur is de grootste boeddhistische tempel ter wereld en één van de absolute trekpleisters van Java. In tegenstelling tot heel veel andere must-see tempels is dit een tempel die echt niet zal tegenvallen. Elke dag rijden er heel wat bussen en taxi’s helemaal tot Borobudur en Prambanan om je naar de tempels te brengen. Neem je tijd om hier rond te lopen. Gek is dat er heel wat Indonesiërs zelf de tempels bezoeken maar harder onder de indruk zijn van de toeristen dan van de tempels. Continu vroegen ze aan ons om met heel de familie op de foto te gaan. Kindjes in je armen geduwd krijgen en zo 10 camera’s voor je neus die beginnen te flitsen, het is zo eens iets anders…

Prambanan

Hier kwamen we al vrij laat aan, maar deze ligt maar op een half uurtje van het centrum. Prambanan is het grootste hindoe complex in Indonesië en is één van de tempels die iedereen wil zien als je in Jogja bent. Op de zijkanten vind je allerlei inscripties, maar om deze te begrijpen heb je waarschijnlijk wel een gids nodig maar daar hadden wij geen behoefte aan. In elke tempel vind je een belangrijk figuur uit het Hindoegeloof zoals Shiva en Ganesha, de blije olifant.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s